Lopullinen kotisivujen hinta?
Hintavertailun tekeminen on hyvin hankalaa, koska usein samalla nimellä myytävät palvelut sisältävät niin paljon eri asioita. Etkä asiaan vihkiytymättömänä osaa kysyä oikeita kysymyksiä.
Palvelun taso on toki myös yksi hintaan vaikuttava tekijä, mutta jätetään se spekulaatio tästä vielä pois.
Jos etsit yrityksen kotisivuille tekijää, löydät palveluntarjoajia kaikista hintaluokista. Halvimmillaan saat sivut ilmaiseksi, jos olet valmis tekemään hieman töitä ja opettelemaan muutamia uusia asioita. Tällainen palvelu on esim. Wix.com joka näyttäisi olevan ainakin markkinointiin käytettyjen eurojen (lue. dollarien) perusteella maailman suurin.
Parilla sadalla saat jonkun asentamaan sinulle esimerkiksi WordPress-pohjan ja voit jatkaa siitä itsenäisesti omien ATK-taitojen puitteissa. Se lienee ratkaisu joka soveltuu hyvin sivutoimiselle yrittäjälle, jolle yrittäjyys on hieman harrastustoiminnan oloista. Jos sinulla ei ole tietämystä internet-markkinoinnista ja teetät sivut tällä hinnalla, uskallan väittää, että markkinointipuoli jää aika vähälle huomiolle. Kukaan ei nimittäin pysty tekemään kotisivuja ammatikseen tuohon hintaan niin, että perehtyisi samalla liiketoimintamalliisi, asiakas-segmentteihin, pohtisi asiakkaiden sitouttamista tai lähestyisi asiaa oikeastaan mistään digimarkkinoinnin näkökulmasta.
Kun työ tilataan edes pientä ammattiylpeyttä omaavalta ammattilaiselta, hän haluaa tietää tarkasti mitä tilataan ja miksi, jotta hän voi oikeasti tarjota sinulle budjettiisi sopivan palvelun. Sivuston sisäisten sivujen määrä on yksi iso tekijä, mutta se on ehdottomasti se jossa kannattaa ensimmäisenä säästää. Sanon tämän näin kärjistäen, koska kokemuksesta tiedän, että yrittäjä säästää aina ensimmäisenä sisällöntuotosta. Sivuston sisältö halutaan tuottaa itse vaikkei ole oikeasti hajuakaan siitä mitä ja missä mitäkin pitäisi olla, miten hakukoneoptimointi otetaan huomioon tai miten asiakas kääntyy vierailijasta maksavaksi asiakkaaksi. Esitellään vain tuote/palvelu, jos sitäkään, ja luotetaan, että kyllä asiakas nyt minun palveluni valitsee.
Mitä sisällöntuotanto pitää sisällään? Se ei kata pelkästään tuoteselosteita, tai oikeastaan sanoisin, että ostettuna palveluna se ei kata sitä ollenkaan, vaan ne ovat juuri niitä asioita, jotka sinun kannattaa yrittäjänä itse kirjoittaa. Olethan se henkilö, joka tuntee tuotteesi parhaiten.
Kaikki sivuston sisältö on tuotettava. Valikkojen sijoittelu, fontit, värit, grafiikat, kirjoitusasu, painikkeet, laskurit jne. Kaikki se sisältö, jolla edetään kohti sivustolle asetettua päämäärää, voidaan katsoa sisällöntuotoksi.
Käytettävyys ja laajennettavuus ovat huomioonotettavia asioita. Lähestyn nyt näitä asioita yrittäjän näkökulmasta. On otettava huomioon, kuinka usein sivujen sisältöä pitää päivittää ja kuka päivitykset tekee. Pitääkö ne pystyä tekemään itse vai ulkoistetaanko sivuston päivitykset? Jos sivusto on tarkoitus heittää nettiin ja sen pitää pysyä siellä pystyssä vuosia ilman huolenpitoa, CMS-alusta, kuten WordPress, on hyvin väärä ratkaisu. Se kuitenkin vaatii jatkuvaa huolenpitoa, kuten tietoturvapäivityksiä.
Muista myös, että sivusto tarvitsee netistä jonku fyysisen paikan, webhotellin ja www-osoitteen. Jotta www-osoitteesi liikenne siirtyisi webhotelliisi ja sähköpostit menevät perille, jonkun on ladattava sivut FTP:lle ja tehtävä DNS-asetukset… ja tässä kohtaa sinun pitikin tippua kärryiltä. Pointti olikin vain se, että nettisivun tekemiseen liittyy aina töitä, jotka jonkun on tehtävä. Jos valitset halvimman palvelun, nämä hommat saattavatkin jäädä sinulle.
”Tein itse ja säästin” – strategia toimii hyvin silloin kun teet asioita itsellesi. Viat voidaan hyväksyä ominaisuuksina. Yrittäjänä sivut tehdään asiakkaille (ja tietyllä tapaa Googlelle), joten tässä digitalisoituvassa maailmassa, nettisivujen tekoon, tai edes niiden suunnitteluun kannattaa käyttää ammattilaista. Oli se sitten kuka tahansa. Bottomline: Jos olet harrastelija, teetä sivut harrastelijalla. Jos olet ammattilainen, teetä sivut ammattilaisella.
Ystävällisin terveisin,
Harri Maunu
Yrittäjä