Hakukoneoptimointi on yrittäjän työtä

Hakukone­­­optimointi

Mikä?

Karkeasti yksinkertaistettuna hakukoneoptimoinnilla tarkoitetaan sitä työtä, joka tehdään verkkosivuille ja sen sisällölle, jotta sivut löytyisivät paremmin hakukoneista.

Miksi?

Mitä paremmin sivut löytyvät, sitä enemmän sivuilla on kävijöitä. Mitä enemmän kävijöitä, sitä enemmän kauppaa.

Milloin?

Hakukoneoptimointi on paras ottaa huomioon jo sivuja rakennettaessa, mutta se ei ole välttämätöntä. Sen voi tehdä myös myöhemmin. Hakukoneoptimointi (SEO) on pitkäjänteistä työtä. Se ei ole kertaluonteinen tapahtuma, jonka voi sen jälkeen unohtaa.

Hakukoneoptimoinnista löytyy nopealla Googletuksella noin 500 ihan rautalangasta väännettyä ohjetta. Nämä asiat ovat kuitenkin, vaikka kuinka vääntäisi rautalangasta, niitä asioita jotka vaativat enemmän tai vähemmän hyviä tietokoneenkäyttötaitoja. Kun optimoidaan jo ennestään optimoituja sivuja homma menee hankalammaksi ja vaatii asiaan vihkiytymistä. Harvalla sivut ovat siinä kunnossa, että yrittäjä ei itse voisi asialle mitään tehdä. Vähän sama kun vertaisi kaupasta ostetun mopon virittämistä F1-auton virittämiseen.

Yrittäjän on tärkeintä keskittyä siihen osa-alueeseen, josta hän ymmärtää eniten. Eli itse myytävään tuotteeseen/palveluun ja sen kuvaamiseen. Tärkeintä hakukoneoptimoinnissa on sisällöntuotto. Piste. Olet sitten kuka tahansa, olen sata prosenttisen varma, että sivuillasi tämä asia ei ole valmis.

Kaikki alkaa laadukkaasta sisällöstä. Google tekee päivittäin töitä sen eteen, että heidän hakukoneensa osaisi näyttää ”googlettajille” sitä sisältöä, jota he haluavat nähdä. Google on tässä myös onnistunut eikä internetin alkuaikojen SEO – kikkailut enää toimi. Moni saattaa muistaa ajan, kun oman sivuston sai hakutulosten kärkeen esimerkiksi piilottamalla tekstiä sivuille ja samaa sanaa toistamalla kymmeniä tai jopa satoja kertoja, hakukonetta pystyi manipuloimaan. Nämä kaikki aukot on tukittu jo ajat sitten eikä näillä tempuilla enää voita mitään, itseasiassa päinvastoin. Jos Google havaitsee, että yrität manipuloida tuloksia, se pahimmassa voi rankaista sivustoa niin, että sivusto ei löydy enää tuloksista ikinä (Google blacklist).

Mitä sitten on laadukas sisältö? Tähän ei luonnollisesti ole yhtä oikeaa vastausta, mutta jos pystyt asettamaan itsesi asiakkaan asemaan, voit alkaa muodostamaan parempaa kuvaa asiasta. Jos olet pitkään työskennellyt alallasi sinulle saattaa muodostua helposti putkinäkö eikä itseä asiakkaan housuihin ole aina helppo asettaa. Tarkoitan tällä sitä, että asiat, jotka ovat sinulle arkipäivää, ovat usein asiakkaalle ihan täyttä hepreaa. Älä siis oleta, että asiakkaasi tietää sen minkä sinä tiedät ja voit siksi jättää sen kertomatta. Laadukkaan sisällön tuottaminen tarkoittaakin useimmissa tapauksissa sitä, että sisältöä pitää lisätä, ja paljon.

Case: Kiinteistövälittäjä

Voit harjoitella tätä miettimällä jotain sellaista palvelua, josta et tiedä paljoa, mutta tiedät tarvitsevasi heidän palveluita. Ajatellaanpa vaikka asunnonvälitystoimistoa. Olet etsimässä asuntoa. Mitä tietoja haluat saada heidän sivuiltaan? Tuotteen laaja kuvaus on ensimmäinen asia. Tässä et voi tehdä oletuksia siitä mitä kuluttajat tietävät. Esimerkiksi, että kyllähän kaikki tietävät mitä palveluita on Helsingissä Mannerheiminkadulla sijaitsevan yksiön läheisyydessä. Eivät muuten tiedä. Tämä voi tulla helsinkiläisille yllätyksenä, mutta maailmassa on noin 7 miljardia ihmistä, jotka eivät asu tai eivät ole koskaan asuneet Helsingissä, tai eivät edes tunne Helsingin keskustaa tarpeeksi hyvin. Samalla tavalla omalla alallasi on valtavasti asioita, joita helposti oletat kaikkien tietävän, mutta nyt haluatkin sivuillesi päätyvän juuri niitä jotka eivät entuudestaan tiedä sinusta tai palveluistasi. Asunnonvälittäjän olisi myös hyvä avata asioita tarkemmin, se parantaa käyttäjäkokemusta ja tekee sisällöstä laadukkaampaa ja monipuolisempaa. Kuluttajalle olisi esimerkiksi hyvä kertoa mitä sanat ”yhtiövastike”, ”hoitovastike” ja ”rahoitusvastike” tarkoittavat, vaikka asunnonvälittäjästä itsestään tämä tuntuu päivänselvältä asialta. Kun sisältöä luodaan paljon ja monipuolisesti, tullaan tilanteeseen että sivustosta tulee helposti epäselvä liiallisen infotulvan takia. Tästä päästäänkin käyttöliittymäsuunnitteluun (UIX), mutta se onkin sitten tarina erikseen. Kerrottakoon nyt kuitenkin, että vaikka väitänkin, että enemmän on parempi, en kuitenkaan sano, että jokaisesta asiasta pitää kertoa jokaisessa välissä. Asunnonvälitystoimiston sivuilla voi olla esimerkiksi oma sivunsa ”asunnon ostajalle” tai sivuilla voi olla jokin ladattava info-paketti, jossa näitä asioita kerrotaan.

Lyhyesti: Tuota laadukasta sisältöä, opasta, neuvo, kerro asiakkaalle missä olet tai kuinka sinut tavottaa, kerro kuka olet, miten tuotteen saa ostettua, mitä tuotteesta pitää tietää, miten tuotteen voi palauttaa, mitä se maksaa, liittyykö asiaan lakisääteisiä asioita ja mistä saa lisätietoa. Anna asiakkaalle mahdollisuus haistaa, maistaa, käännellä, väännellä, katsoa videoita, lukea arvosteluita, lukea muiden kuluttajien palautteita ja mitä nyt ikinä on mahdollista heille tarjota.

Samalla kun tuotat sisällön jota Google arvostaa, tulet tuottaneeksi sivut jotka tekevät kauppaa.

Aloita tästä ja palataan sitten asiaan. 🙂

Meidän SEO – palveluihimme kuuluu aina myös näiden asioiden läpikäyminen. Emme pelkästään hoida omaa teknistä osaamme vaan ohjeistamme aina asiakasta asioissa, joissa heidän tulee itse parantaa parhaimpien tulosten aikaansaamiseksi.

Ystävällisin terveisin,
Harri Maunu
Yrittäjä (joka tietää, mitä se on kun aika ei riitä omista sivuista huolehtimiseen.)

Sisältö

Sisältö