Kotisivut yritykselle — Yrittäjän opas 2020

Esipuhe

Artikkelin esittely

Tämä ”Yrittäjän opas 2020” on niille, jotka pohtivat kotisivujen luomista tai hankkimista yritykselleen tai itselleen.

Yritän pohtia tässä artikkelissa käsiteltäviä asioita mahdollisimman monista eri näkökulmista, jotta jokainen tätä lukeva yrittäjä tai kotisivujen luomista pohtiva henkilö saisi maksimihyödyn tästä irti.

En tee tätä itselleni, enkä meidän hienolle yrityksellemme nimeltään Full Heart Media Oy.

Teen tämän teitä kaikkia varten, siellä ruudun toisella puolella. Te kaikki, jotka mietitte, että mistä olisi järkevintä hankkia kotisivut ja mitä niistä hyödyn.

Mieti hetki tätä

Olet juuri perustanut yrityksen, suunnittelet yrityksen perustamista tai haluat muuten vain päivittää yrityksenne kotisivut.

Nykyiset sivut ovat vanhat ja rumat.

Hyi.

Otat kupin kuumaa kahvia ja päädyt puhelimen* (tai tietokoneen) ääreen. Avaat selaimen ja hakukoneen (hyvin todennäköisesti Googlen), sekä mietit hetken mitä aiot kirjoittaa hakukoneen hakukenttään. Päätät kirjoittaa ”kotisivut yritykselle”. Selaimesi ikkuna täyttyy sadoista ilmoituksista..

*Hauska fakta: Vuonna 2010 maapallolla oli 6.8 miljardia ihmistä. 4 miljardia heistä käytti puhelinta. Vain 3.8 miljardia heistä omisti hammasharjan. Älypuhelin on dominoinut pitkään jo laitteena, jolla verkkosivuja ensisijaisesti selataan.

..Päätä särkee. Miten osaan valita oikean kotisivujen tekijän? Mikä on kotisivujen hinta? Mitä ovat WordPress kotisivut? Mitä on hakukone­optimointi? Äh. Päätät jättää asian muhimaan.

Voin paljastaa, että yksikään näistä yrityksistä ei ole huono vaihtoehto. Kaikki osaavat tehdä hienot, kaikilla laitteilla toimivat ja hakukoneista löytyvät kotisivut. Ei oteta mitään pois yhdenkään yrityksen ammattitaidosta.

Se missä homma alkaa erottamaan yrityksiä toisistaan on hinta ja asiakaspalvelun laatu.

Mitä suurempi yritys, sitä suurempi on kotisivujen hinta. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että isommalla yrityksellä on luonnollisesti isommat menot, kun pienemmällä yrityksellä.

Uskallan myös väittää, että suurimmissa yrityksissä asiakaspalvelulle ei jää tilaa (pienempiä asiakkaita ajatellen). Seassa on varmasti kyllä poikkeuksiakin.

Kolme kysymystä sinulle

Mitä ihan oikeasti tahdot?

Tahdotko oikeasti vain tyylikkäämmät kotisivut kuin naapurillasi?

Vai tahdotko luoda oikean kumppanuus suhteen sen yrityksen kanssa, joka auttaa sinua oikeasti ratkomaan digitaalisia ongelmiasi? Siis kotisivujen lisäksi.

Kotisivuilla on myös ihan oikea erillinen tehtävä. Kerron asiasta vielä alempana kohdassa ”Miksi kotisivut?”

Mihin sinulla on varaa?

Yritys A saattaa tehdä täysin samanlaiset kotisivut kuin Yritys B, vaikka hinnassa on 25 000 € eroa.

Luit aivan oikein. Tällä alalla ei ole mitään vakinaista hintapolitiikkaa, vaan jokainen yritys päättää itse omat hintansa.

Haluatko saada nopeasti vastauksen aina sinua askarruttaviin kysymyksiin?

Tämä on mielestäni kaikista tärkein asia valitessa oikeanlaista kotisivujen tekijää.

Ei ole mitään raivostuttavampaa, kun soittaa asiakaspalveluun tai lähettää sähköpostia ja odottaa vastausta ehkä tunteja tai useita päiviä.

Huonoimmassa tapauksessa et saa vastausta lainkaan.

Pienemmällä yrityksellä ei tule kysymykseenkään, että asiakasta voisi odotuttaa tai sitten yrityksessä on jotain vikaa.

Itse olen ainakin sitä mieltä, että tärkeimpänä tulee aina asiakastyytyväisyys. Asiakkaalla pitää aina olla etuoikeutettu olo.

Miksi kotisivut?

Kotisivut, nettisivut, verkkosivut. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Miksi yritys sitten tarvitsee sellaiset? Voisin kertoa satoja syitä tähän, mutta kerron nyt vain kuitenkin yhden. Tärkeimmän.

Aloitan kysymyksellä.

Mistä ja miten sinä haet palveluita? Keltaisilta sivuilta? Muistathan mahtavat keltaiset sivut mistä etsimällä etsittiin palveluita manuaalisesti. Oi niitä aikoja.

Vuonna 2020 käytetään kuitenkin onneksemme internettiä. Tarkemmin ottaen hakukoneita. Suomessa käytetyin hakukone on Google.

Ai miten niin onneksemme internet? Palveluiden haku on huomattavasti helpompaa, kun haettavan asian voi kirjoittaa hakukenttään ja saada tuhansia tuloksia sekunneissa. Vai uskallatko olla eri mieltä?

Tuhansien tulosten ongelmana on kuitenkin valinnan vaikeus. Ikävä kyllä tämä ala on todella kilpailtu.

Case minä:

Olen nälkäinen. Tekee mieli pizzaa.

En ole kotona, vaan kävelyllä. Otan puhelimen käteen ja kirjoitan Googleen ”pizza” tai ”pizzeria”.

Saan tuloksia erilaisista pizzerioista läheltäni, koska Google käyttää puhelimeni sijaintia hyväksi. Alle viidessä minuutissa olen tilannut pizzan kotiin.

Kun olen vihdoin kotona, pizzakin saapuu sinne samoihin aikoihin. Maksan lähimaksulla. Tai ehkä älykellolla? Nykyaika on niin siistiä!

Olisinko löytänyt pizzaa näin helposti, jos yhdelläkään pizzerialla ei olisi kotisivuja? Todennäköisesti en. Tämä on se yksi ja tärkein syy miksi sinun yritykselläsi pitää ehdottomasti olla kotisivut.

Ilmainen työkalu sinulle!

Google tarjoaa yhden ilmaisen työkalun, joka kannattaa ottaa välittömästi käyttöön, vaikka yritykselläsi ei olisikaan kotisivuja vielä.

Palvelun nimi on Google My Business.

Esimerkki Google My Business profiilista. GMB profiili ilmestyy haun jälkeen tietokoneella selaimen oikeaan reunaan. Mobiilissa eli puhelimella GMB profiili ilmestyy ikkunan yläreunaan.

Tämä on suora lainaus Googlen My Business UKK sivuilta.

Kannattaako minun käyttää Google My Businessia, jos minulla on jo verkkosivusto?

Kyllä! Maksuton Google-yritysprofiili täydentää verkkosivustoasi, sillä se kasvattaa nykyisen verkkosivustosi näkyvyyttä Google Haussa ja Google Mapsissa. Yritysprofiiliin voi jopa lisätä verkkosivustosi linkin.

Kotisivut ja Google My Business ovat yhdessä lyömätön kaksikko yrityksen löydettävyyden kannalta hakukoneista (Googlesta).

Tässä vielä muutama hyödyllinen linkki Google My Business palvelun suhteen:
Virallinen GMB ohjekeskus
Zoner.fi:n GMB ohje

Jos Lontoon murre taittuu, niin löydät kattavia ohjeita lisää näiden linkkien alta:
Rialtomarketing.com:n GMB raamattu
HubSpot.com:n GMB ohje

Psst. Ilmainen vinkki. Google My Businessin avulla pystyt luomaan myös ilmaiset käyntikortti kotisivut. Lue lisää tästä.

Kotisivut yritykselle ilmaiseksi?

Sanonta kuuluu: ”Ilmaisia lounaita ei ole olemassakaan”.

Tämä pätee myös kotisivuihin, lukuun ottamatta yllä olevaa pikku vinkkiäni Google My Businessin ilmaisista käyntikortti kotisivuista.

Tavalla tai toisella maksat aina kotisivuista hinnan. Webhotellin ja domainin lisäksi. Näistä aiheista lisää alempana.

Jos et teetä kotisivuja ammattilaisella, vaan vakiintuneena tee-se-itse miehenä yrität perehtyä asiaan itse, maksat siitä vähintään ajallasi. ”Tein itse ja säästin” ei siis päde tässä yhteydessä.

Uskallan väittää, että edellä mainittu ”tein itse ja säästin” ei päde monessakaan yhteydessä (ellet sitten osaa).

Olen melko varma myös siitä, että kotisivuistasi tulee yksinkertaisesti todella rumat ja vaikeakäyttöiset, jos et vähintään konsultoi asian tiimoilta ammattilaista.

Haluatko tehdä siis kaiken itse?

Moni yrittäjä ajattelee säästävänsä siinä, kun perehtyy jokaiseen mahdolliseen asiaan itse ja haluaa tehdä kaiken itse.

Kuka myy sinun palveluitasi ja kehittää sinun liiketoimiasi sillä välin, kun sinä teet esim. kirjanpitoasi, kotisivujasi, mainosflyereita, sosiaalisen median mainontaa yms.

Kannattaa miettiä hyvin tarkkaan mihin asioihin käytät kalliin aikasi.

Vinkit sinulle, joka ei välttämättä jaksa lukea tätä ultimaattista opusta loppuun

Selaa Googlen hakutuloksia muutamia sivuja, äläkä poimi ensimmäiseltä sivulta ensimmäistä yritystä.

Sodin nyt hieman ihmisten toimintatapaa vastaan, sillä maailmanlaajuiset tutkimukset osoittavat, että 75% prosenttia Googlea käyttävistä ihmisistä eivät käy ikinä hakutulosten toisella sivulla.

Mikäli internetin ihmeellinen lukuviidakko kiinnostaa, löydät lisää kiinnostavia lukuja täältä.

Pyydä tarjouksia. Saat paljon jo selville, kun pyydät tarjouksia kotisivusta.

Ne, jotka eivät vastaa tarjouspyyntöihin, kannattaa unohtaa heti kättelyssä.

Ne, jotka vastaavat, kannattaa ottaa huolella syyniin ja vertailla.

Miksi tuon yrityksen tarjoama kotisivujen hinta on tuollainen, kun tuo toinen yritys tekee saman noin paljon halvemmalla?

Huomaa myös, että projektisi hinta tulee vaihtelemaan varmasti riippuen kyvystäsi kertoa projektisi sisältö kokonaisuudessaan. Muista olla siis todella tarkka! Kerro kaikki asiat mitä vaadit uusilta kotisivuiltasi ja jos et ymmärrä jostain, niin kysy asiasta yritykseltä, jonka olet valinnut toteuttamaan projektisi.

Tapaa ihmisiä. Mene rohkeasti tapaamaan ihmisiä ja kertomaan projektistasi. Saat tapaamisessa yrityksestä paljon selville.

Millaisissa tiloissa yritys toimii? Saitko sovittua tapaamisen nopealla aikataululla? Minkälainen on ihminen, joka sinut ottaa vastaan ja esittelee yrityksen palveluita? Miten sinuun suhtaudutaan?

Psst. Ilmainen vinkki. Mikäli tapaamisessa selviää, että sinua vain myötäillään ja kaikki ideasi ovat hyviä, on tapaamasi yritys todennäköisesti vain rahojesi perässä. En usko, että kukaan tarvitsee rinnalleen ”joojoo miestä tai naista”. Kuuntele ideoita ja ehdotuksia. Yritykset perustelevat kyllä herkästi, miksi joku asia tehdään tietyllä tavalla.

Kotisivujen suunnitelma

Pakolliset palvelut ja kulut

Kotisivut tarvitsevat webhotellin ja verkkotunnuksen (domain / www-osoite). Nämä ovat ns. pakollisia kuluja liittyen sivustoihin.

Webhotelli

Hostingpalvelu tiivistää asian hyvin täällä.

Suora lainaus Hostingpalvelun kotisivuilta:
”Webhotelli on nettisivujen julkaisemista varten vuokrattava palvelu, joka tarjoaa asiakkaalle käyttöönsä kiintolevytilaa omia kotisivuja varten.”

Hyviä, nopeita ja laadukkaita webhotelleita tarjoaa Suomessa mm. Hostingpalvelu ja Zoner. On toki paljon muitakin, mutta näistä meillä on kokemusta.

Suosittelemme asiakkaillemme lähes aina Hostingpalvelua.
Ps. Tämä ei ole maksettu mainos.

Webhotellin hinta

Laadukas WordPress webhotelli maksaa Suomessa vuositasolla alkaen noin sadasta eurosta, päättyen tuhanteen euroon. Hinta riippuu aina webhotellin palvelupaketin tasosta.

Webhotellien erot

Webhotelleilla saattaa olla paljonkin eroa. Halvin ei välttämättä ole paras.

Erot näkyvät parhaiten luotettavuudessa (mitataan käytettävyysajalla engl. uptime) sekä kotisivujen nopeudessa.

Verkkotunnus

Mikä on verkkotunnus eli domain? Lue tästä Wikipedian selitys.

Referoin asian. Verkkotunnus osoittaa tietyn sanan osoittamaan tiettyyn IP-osoitteeseen.

Ilman verkkotunnuksia et voisi mennä esim. osoitteeseen www.iltalehti.fi. Www-osoitteen sijasta kirjottaisit selaimesi osoitekenttään esim. 123.13.31.651 ja tämähän ei ole kovinkaan käytännöllistä.

Tässä esimerkissä iltalehti.fi osoittaa siis 123.13.31.651 ja sivu aukeaa. Me ihmiset käytämme tuttavallisemmin verkkotunnusta iltalehti.fi.

Yleisin verkkotunnus Suomessa

Suomessa ehdottomasti eniten käytetyin verkkotunnus on .fi.

Mikäli aikomuksesi on toimia Suomessa, niin suosittelen .fi verkkotunnusta.

Jos mietit kansainvälistä toimintaa, suosittelisin käyttämään .com verkkotunnusta.

Tietenkin voit varalta ostaa molemmat, jos haluat.

Verkkotunnusten hinta

Verkkotunnus maksaa vuodessa noin 10 € – 20 € riippuen palveluntarjoajasta sekä verkkotunnuksesta (.com, .fi).

Lisää tietoa verkkotunnuksista

Lue lisää .fi verkkotunnuksista Traficom:n kotisivuilta.

Tässä Traficom:n video .fi verkkotunnuksen tärkeydestä.

Psst. Saatat joskus saada jopa puhelun, että nyt kannattaa ostaa isolla rahalla joku tietty verkkotunnus. Älä lähde siihen. Olen kuullut joidenkin maksaneen verkkotunnuksista tuhansia euroja. Älä myöskään itse osta verkkotunnuksia turhaan ja kuvittele saavasi niistä jälleen myymällä tuhansia euroja. Se on todella typerää.

Verkkotunnus (.com, .fi) ei ikinä maksa yli kahtakymmentä euroa vuositasolla.

Yhteenveto

Valitse itsellesi verkkotunnus.

Mikäli et ole varma verkkotunnuksesta, pyydä apua.

Yleensä kotisivuja tekevät yritykset käyttävät jotain kolmannen osapuolen kumppania webhotellin tarjontaan, joten tämän asian kanssa ei yleensä ole huolta.

Jos yritys kuitenkin kysyy asiasta sinulta, tiedät mistä aloittaa. Jos et muista, niin pyydä apua.

Kotisivujen koko

Kotisivujesi koko on suurin tekijä, joka vaikuttaa kotisivujesi hintaan.

Tarvitsetko vain käyntikortti kotisivut (”One-Page” kotisivut) vai tarvitsetko kotisivuillesi monta eri asiasivua (voidaan puhua myös välilehdistä).

Käyntikortti kotisivut

Alla video miten voit luoda käyntikortti kotisivut käyttämällä WordPressiä ja Elementor kotisivujen rakentajaa. Olen kelannut videon kuitenkin valmiiksi kohtaan, jossa esitellään, mikä on käyntikortti / one-page kotisivu.

Voit toki katsoa videon alusta loppuun, jos olet kiinnostunut katsomaan miten kyseinen herra luo kotisivut Elementorilla.

Palataan myöhemmin vielä asiaan WordPress ja Elementor. Halutessasi voit käydä tutustumassa WordPress:n tästä ja Elementor:n tästä.

Monisivuiset kotisivut

Monisivuisiin kotisivuihin olet jo törmännyt aikaisemminkin.

Olet tälläkin hetkellä kotisivuilla, joka sisältää monta eri sivua / välilehteä.

Meidän välilehtemme näet tällä hetkellä katsomalla selaimesi yläreunaan, logomme viereen. Näet siellä ”Etusivu, Blogi, Työt, Kotisivut, SEO, Yhteys”. Tässä on jo 6 välilehteä. Lisäksi ”Työt” sivulla on 8 välilehteä lisää.

Jos oikein tarkkaan mietitään, niin jokainen blogimme artikkeli on vielä välilehti erikseen.

Uusia kotisivuja ajatellessa ei blogin artikkeleita tarvitse laskea välilehtiin, koska yleensä artikkeleita ei vielä ole.

Jos sinulla kuitenkin on jo laajat kotisivut, jotka sisältävät kymmeniä tai ehkä jopa satoja artikkeleita, pitää asiasta muistaa mainita.

Blogin siirtäminen uusille sivuille maksaa enemmän, kuin uuden blogin perustaminen uusille sivuille. Kannattaa miettiä tarvitsetko kaikkia vanhoja artikkeleitasi vai pitäisikö säilyttää esim. muutama vanha ja tärkeä artikkeli.

Blogista lisää asiaa alempana.

Yhteenveto

Ensimmäinen asia, jonka sisällytät kotisivujesi suunnitelmaan, on kotisivujesi koko.

Yrityksen logo

Logon luominen liittyy enemmänkin yrityksen brändäämiseen, mutta kulkee käsi kädessä yrityksen kotisivujen kanssa.

Se on yksi ensimmäisistä asioista mistä sinulta tullaan kysymään, liittyen tulevaan projektiisi.

Voit yrittää tehdä logoa itse, käyttää logo generaattoria tai kysyä logon luomisesta yritykseltä, jota käytät kotisivujesi tuottamiseen.

Logon luominen itse

En löytänyt mitään hyvää ja päivitettyä ohjetta tee-se-ite miehelle suomeksi, mutta tässä artikkelissa on kokonaisvaltainen opas logon luomiseen. Ikävä kyllä sivu on englanniksi, joten tarvitset hieman kielitaitoa.

YouTube on myös täynnä laadukkaita ohjevideoita logon luomista varten. Hyviä hakusanoja ovat mm. ”Howto draw a logo” tai ”Howto design a logo”.

Sinun ei tarvitse osata käyttää hienoja graafisia ohjelmistoja tehdäksesi logon.

Voit piirtää sen paperille. Jos haluat värittää sen, niin väritä vaikka puuväreillä.

Ammattitaitoinen markkinointialan yritys osaa kyllä digitalisoida logosi.

Muutamia vinkkejä logon suunnitteluun:

  • Älä yli mieti asiaa
  • Älä tee ylitarkkaa piirrosta
  • Älä käytä liukuvärejä
  • Mieti miltä logosi näyttää todella pienessä koossa ja miltä todella isossa koossa
  • Pidä homma yksinkertaisena (vrt. Nike, Apple, Coca Cola yms.)

Logogeneraattorit

Internetin ihmeellinen maailma on täynnä logo generaattoreita. Toiset niistä ovat maksullisia ja toiset ilmaisia. Löydät vaikka kuinka paljon vaihtoehtoja kirjottamalla Googleen ”logo” tai ”logo generator”.

Psst. Muista että ilmaiset logogeneraattorit tuottavat yleensä vain todella pieni resoluutioisen kuvan. Joku yritys joutuu digitalisoimaan logosi vielä erikseen saadakseen siitä suurempi resoluutioisen version. Suurempaa resoluutiota tarvitaan mainoslehtisiin, työvaatteisiin tai vaikkapa yrityksen auton teippaamiseen.

Logon ostaminen ammattilaiselta

Jos et ole taiteellinen, tämä on varmasti paras vaihtoehto.

Logosi on kuitenkin se asia, joka näkyy kaikkialla.

Kannattaa miettiä tarkkaan, onko oikeasti kallista maksaa hyvästä logosta. Logosi seuraa sinua kuitenkin kaikkialle, ehkä joko lopun elämääsi.

Kannattaa myös miettiä löytyykö kaveripiiristä tai lähisuvusta taiteellista yksilöä. Tämä on varmasti halvempi vaihtoehto, kun kivenkova ammattilainen.

Pyydän itse usein pikkusiskoltani apua, jos en selviä jostain taiteellisesta pulmasta.

Sivuston graafinen ulkoasu

Suomen Haitta-ainetutkimus Oy
Toteuttamamme projekti Suomen Haitta-ainetutkimus Oy:lle. Tutustu projektiin ja sen hintaan tästä.

Sivuston graafinen ulkoasu eli se miltä kotisivusi tulevat näyttämään ulospäin.

Inspiraatio

Googleta kilpailijoitasi.

Selaa heidän kotisivujaan ja poimi itsellesi talteen ne elementit, jotka miellyttävät silmääsi. Elementtien ei tarvitse olla yhden kilpailijasi kotisivut, vaan ne voivat olla monien elementtien summa erilaisilta kotisivuilta.

Mikäli minkään kilpailevan yrityksen kotisivut eivät miellytä silmääsi, voit ihastella kotisivuja yleisellä tasolla. Selaile muuten vaan erilaisten yritysten kotisivuja ja poimi talteen asioita, joista pidät.

Jos Googlesta ei tunnu yksinkertaisesti löytyvän mitään, voit yrittää etsiä täältä (themeforest.net).

Joudut ikävä kyllä käyttämään taas englannin kielen taitojasi. Tarvittaessa Googlesta löytyy ilmaisia sanakirjoja, joita voit käyttää hyväksesi. Kirjoita hakukenttään vain ”sanakirja”.

Jos olet sähkömies voit kirjoittaa hakuun esim. ”electrician”. Hakupalkin alle aukeaa listaus erilaisista esimerkki sivustoista. Klikkaa ehdotuksen kohdalta vain ”Preview” ja pääset selaamaan sivua. Kaikki sivut eivät ole selattavissa, vaan osa saattaa olla myös pelkästään kuvina.

Kun löydät sivuja, joista pidät laita ne itsellesi talteen esim. tekstitiedostoon.

Tekstitiedosto voi olla yksinkertaisesti listaus, jossa lukee esim.
– sahkoaskola.fi: tykkäsin valikosta
– putkieskola.fi: tykkäsin sivun tekstin ja kuvien asettelusta

Nämä olivat esimerkkejä, mutta sait varmaan ideasta kiinni.

Graafisen ulkoasun hinta

Yleisesti ottaen kotisivujen hintaan vaikuttaa, käytetäänkö kotisivujen graafisen ulkoasun luomiseen valmista pohjaa vai luodaanko graafinen ulkoasu räätälöidysti sinua varten.

Valmiiden pohjien hinnat pyörivät siinä muutamien kymppien hujakoilla.

Valmiita pohjia käytetään nimenomaan pohjina. Navigaatio, logot, kuvat, tekstisisältö ja värit vaihdetaan tietenkin.

Sinua varten räätälöity graafinen ulkoasu on totta kai kalliimpi. Hintaa on tosin hyvin vaikeaa arvioida.

Kysy asiaa suunnitteluvaiheessa!

Tekstisisältö

En pysty tarpeeksi paljon painottamaan, miten tärkeää laadukas tekstisisältö on yrityksesi kotisivuilla.

Laadukas tekstisisältö vaikuttaa miljoonaan eri asiaan positiivisesti. Päällimmäiset asiat ovat kuitenkin se miltä näytät ulospäin sekä löydettävyys hakukoneista.

Leikitään hieman.

Olet treffeillä todella kauniin naisen tai todella komean miehen kanssa. Sydämesi pamppailee niin kovaa, että sattuu. Et saa sanaa suustasi. Miten luulet, että käy? Kauanko luulet treffiesi kestävän ja luuletko saavasi toiset treffit? Ei tule kuulonkaan! Tämä oli tässä.

Sama pätee kotisivuihin.

Asiakas käyttää ensiksi hakukonetta palvelusi etsimiseen. Mikäli kotisivuillasi ei ole laadukasta tekstisisältöä, et ensinnäkään löydy hakukoneesta.

Mikäli asiakas kuitenkin löytää kotisivusi, mutta ne ovat tyhjät tai sisältävät hyvin vähän laadukasta tekstisisältöä, potentiaalinen asiakkaasi poistuu välittömästi. Eikä todellakaan tule takaisin. Ikinä.

Lähestytään treffejä uudella tavalla.

Saat suusi auki. Kerrot nimesi sekä jotain itsestäsi. Saumasi parantuivat jo monta prosenttia treffien jatkoa ja uusia treffejä ajatellen.

Alatkin yhtäkkiä puhumaan. Nauratte yhdessä ja teillä on hauskaa. Viihdytte selvästi toisienne seurassa. Saat vähintään parit treffit lisää tai ehkä jopa elämänkumppanin.

Sama pätee taas kotisivuihin. Tyhjät kotisivut ovat tylsät kotisivut. Ei sinun tarvitse kirjoittaa kilometri kaupalla tekstiä, kunhan se on laadukasta.

Palataan hieman taas taaksepäin.

Potentiaalinen asiakas saapuu kotisivuillesi, kun hän on löytänyt sen ensiksi hakukoneesta. Sanotaan vaikka kolmannelta sivulta.

Hän lukee etusivua. Tämä yritys vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta, hän miettii. Yhtäkkiä hän on viettänyt kotisivuillasi viitisentoista minuuttia (yleisesti keskiverto aika mitä henkilö viettää nettisivuilla on 45sekuntia).

Viisitoista minuuttia on siis paljon.

Asiakas on tyytyväinen tekstisisältöön. Hän käy keittämässä kahvit ja siirtyy lukemaan blogiasi. Hän päättää tilata uutiskirjeesi. Hänestä tulee liidi (liidi tarkoittaa potentiaalista ostavaa asiakasta eli ihmistä tai yritystä).

Menee viikko. Asiakas käy lukemassa sivujasi uudestaan ja tutustuu palveluihisi. Hän päättää tilata sinulta. Sait asiakkaan. Kiitos tekstisisältösi.

Tämä oli todella raaka esimerkki siitä miten parhaimmassa tapauksessa käy.

Sen tiedän, että näin ei ainakaan käy, jos sivuillasi ei ole laadukasta tekstisisältöä.

Kuvat

Laadukkaat kuvat täydentävät laadukasta tekstisisältöä.

Pelkästään Facebookiin julkaistaan 350 miljoonaa kuvaa päivässä. Se on 14,58 miljoonaa kuvaa tunnissa, 243 000 kuvaa minuutissa ja 4000 kuvaa sekunnissa. Löydät lisää mielenkiintoisia lukuja täältä.

Otin nämä luvut tähän siitä syystä, jotta ymmärtäisit kuinka tärkeää on oikeasti erottua joukosta.

Panosta siis laadukkaisiin kuviin!

Tässä yksi henkilökohtaisista lempiotoksistani eräistä häistä. Tätä voitaisiin hyvin käyttää esim. kampaamon kotisivuilla.

Jos et osaa valokuvata, mutta et halua ostaa kuvauspalvelua erikseen, niin harjoittele.

Jälleen kerran internetin ihmeellinen maailma tukee sinua. Netistä löytää vaikka kuinka paljon oppaita valokuvaukseen.

Valokuvausta on siinä mielessä vähän haastava ostaa, koska 99% suomalaisista pitää itseään valokuvaajana.

Suosittelen kysymään valokuvauspalveluita yritykseltä, jolta ostat kotisivut. Yleensä he osaavat osoittaa sinut oikeaan suuntaan. Näiden yrityksen kuvaajat tietävät millaisia kuvia kotisivuilla tulisi olla, joten ammattitaito on puolellasi.

Muista kuitenkin pyytää työnäytteitä, jotta saat jonkunlaisen varmuuden valokuvauspalveluiden laadusta.

Videot

Videot ovat mukava dynaaminen lisä kotisivuillesi.

Videot herättävät kotisivusi eloon.

On paljon ihmisiä, jotka tykkäävät katsoa videoita lukemisen sijasta. Saat myös varmasti enemmän sisältöä kahden minuutin videoon, verrattuna siihen paljonko keskiverto ihminen lukee kahden minuutin aikana.

Videoita on hyvä käyttää myös opetus mielessä. Varsinkin it-maailmassa. Esimerkiksi veroviraston sivuilla on videoilla neuvottu, miten tiettyjä asioita tehdään vero.fi:ssä.

Videot toimivat todella hyvin etusivuilla. Ne vangitsevat käyttäjän katseen välittömästi ja parhaimmaissa tapauksessa esittelevät kyseisen yrityksen palvelut alle minuutissa.

Hyvä esimerkki on kumppanimme C3C Engineering Oy. Käy kurkkaamassa heidän etusivulleen tästä.

Etusivun video vangitsee katseen ja hyvin nopeasti saat käsityksen mitä kyseinen yritys tekee.

Myös ensimmäinen tekstikappale heidän sivuillaan kertoo kaiken tarpeellisen. Tämä on erittäin hyvä esimerkki siitä, miten palvelut kuuluisi esitellä ja miten laadukkaat videot tukevat kaikkea sisältöä sivuilla.

Blogi

Google rakastaa tuoretta sisältöä.

Blogi onkin oiva tapa julkaista koko ajan jotain uutta ja pitää homma ns. ”freshinä”. Kun julkaiset uuden blogi artikkelin, Google tunnistaa, että sivujasi on päivitetty ja se on hyvä asia yrityksesi löydettävyyden kannalta.

Jos et keksi miksi kirjoittaisit blogia, niin mieti asiakkaitasi. Mitä he arvostavat. Toisiko yrityksellesi lisäarvoa mm. ilmaiset vinkit?

Otetaan esimerkiksi taas vaikka sähkömies. Voisit blogi artikkelissa mm. kertoa miten vaihdetaan kattovalosta lamppu. Video tukisi oivasti vielä asiaa.

Hakukoneoptimointi (SEO)

Hakukoneoptimointi (SEO = Search Engine Optimization) tarkoittaa kaikkia niitä toimenpiteitä verkkosivuille, joilla parannetaan löydettävyyttäsi hakukoneissa.

Hakukoneoptimointi voidaan jakaa kahteen pääosaan. Laadukkaaseen tekstisisältöön ja tekniseen optimointiin.

Laadukas tekstisisältö käsiteltiinkin jo ylempänä.

Tekninen optimointi on enemmän ”nörttipuolen” juttuja.

Tässä kuitenkin muutamia teknisen hakukoneoptimoinnin aihepiirejä:

  • Kuvien optimointi – suurikokoiset kuvat hidastavat kotisivujasi
  • Koodin optimointi – css ja js koodin pakkaaminen
  • Selaimen välimuistin hyödyntäminen – voit määrittää selaimen ajan kauanko se pitää muistissaan esim. kuvia, jotta käyttäjä ei lataa niitä aina uudestaan palatessaan kotisivuillesi
  • Metatiedot – esim. mitä tietoja hakukone näyttää pienessä infolaatikossa käyttäjän hakiessa yritystäsi

Julkaisujärjestelmä (CMS)

Kotisivut voidaan rakentaa joko puhtaasti koodaamalla tai julkaisujärjestelmän päälle (CMS = Content Management System).

Julkaisujärjestelmiä on taas satoja.

Kotisivukoneet

Webhotellien palveluntarjoajat tarjoavat omia ratkaisujaan kotisivujen rakentamiseen. Nämä ovat suunnattu oikeastaan vain tee-se-itse miehille tai naisille.

Yritykset, jotka rakentavat kotisivuja työkseen eivät näitä käytä.

Pääset tutustumaan Hostingpalveluiden kotisivukoneeseen tästä ja Zonerin kotisivukoneeseen tästä.

Lisäksi on myös muutamia yrityksiä, jotka tarjoavat pelkästään kotisivukoneita.

Suomalaisia palveluita ovat mm. Kotisivukone ja Webnode.

Ulkomaisista palveluista suosituimmat ovat ehdottomasti Wix ja Squarespace.

Kotisivukoneet pyörivät ”ilmaiset kotisivut” ajatuksen ympärillä.

Luot tilin, valitset pohjan, lisäät kuvat ja tekstisisällön. Se on siinä. Helppoa kuin heinänteko, vaan eipä kuitenkaan.

Mainitsin alussa, että ilmaisia lounaita ei ole olemassakaan. Vaikka palvelu olisikin ilmainen, joudut maksamaan kuitenkin verkkotunnuksesta eli www-osoitteesta. Lisäksi painit sisällöntuoton kanssa yksin ja miten joudut opettelemaan valitsemasi kotisivukoneen käytön.

Kotisivukoneiden ehdoton haittapuoli on se, että olet kotisivujen luomisen kanssa yksin. Menetät aikaa ja yrittäjälle aika on rahaa. Kuka keskittyy yrityksesi kehittämiseen ja palveluittesi myymiseen, jos sinä hakkaat päätä seinään kotisivujesi kanssa.

Ammattilaisten käyttämät julkaisujärjestelmät

WordPress – Ehdottomasti maailman suosituin julkaisujärjestelmä.

Suora lainaus WordPressin verkkosivuilta: ”Yli 60 miljoonaa ihmistä on valinnut WordPressin pyörittämään omaa “kotiaan” netissä”.

WordPress on avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmä, jota kehitetään jatkuvasti vapaaehtoisesti ympäri maailmaa.

Webhotellien palveluntarjoajat tarjoavat suoraan WordPress webhotelleja, joten asennuksesta sinun ei tarvitse välittää. Muu kehittäminen onkin sitten asia erikseen.

Sivuston päivittäminen on kuitenkin suhteellisen yksinkertaista.

Mikäli valitsemasi yritys rakentaa sivut WordPressin päälle, et jää yksin. Internet on pullollaan erilaisia oppaita ja ohjeita, miten päivität ja ylläpidät itse kotisivujasi. Toki tämän voit ostaa ylläpidon myös erillisenä palveluna.

Me käytämme projekteissamme myös suurimmaksi osaksi WordPress julkaisujärjestelmää.

Drupal & Joomla – Samankaltaisia palveluita WordPressin kanssa.

Nämä ovat ehkä hieman vaikeampia käyttää. Ei tosin ammattilaiselle. En voi puhua puolesta enkä vastaan, koska kokemusta minulla ei näistä ole.

Webflow – Julkaisujärjestelmän ja kotisivukoneen hybridi.

Tämä on rakennettu ”luo nettisivut, ilman koodaustaitoja” ajatuksen ympärille.

Tiedän, että osa ammattilaisista käyttää kyseistä palvelua. Ei Suomessa ehkä niinkään, mutta maailmalla kyllä.

Ei oteta mitään pois kyseiseltä palvelulta. Tutustukaa. Itse en voi puhua puolesta enkä vastaan, kokemuksen puutteesta johtuen.

HubSpot – Kokonaisvaltainen asiakashallintajärjestelmä, sekä yrittäjän markkinointi paketti.

HubSpotista saat oikeastaan kaiken mitä tarvitset digitaalisessa maailmassa, myös kotisivut. Kyseinen linkki johtaa HubSpotin ”kotisivukoneen” alasivulle, mutta löydät heidän kotisivuiltaan muutakin.

Hyvä puoli palvelussa on se, että kaikki on saman katon alla. HubSpotilla on myös erittäin laaja ”koulu” (HubSpot Academy), joten opit käyttämään heidän kaikkia työkalujaan varmasti tarvittaessa.

Miinuspuolena astetta kovempi hinta. HubSpot tarjoaa ilmaisen asiakashallintajärjestelmän, jonka pystyy integroimaan esim. WordPressiin ja siitä meillä on pelkkää positiivista sanottavaa. Vaikka ilmainen versio ei ihan kaikkeen pystykään, pääset varmasti alkuun, mikäli koet tarvetta asiakashallintajärjestelmälle.

HubSpot tarjoaa mm. myös ilmaisen LiveChatin / Chatbotin esim. WordPress tai HubSpot kotisivuille.

HubSpotin kotisivukoneesta en ikävä kyllä osaa sanoa mitään, koska kokemusta minulla ei ole. Mieli tekisi päästä kokeilemaan kyllä.

Odoo – Odoolla pystyt tekemään oikeastaan kaiken.

Verkkosivut kuin myös verkkokaupankin. Muita palveluita ovat mm. asiakashallintajärjestelmä, helpdesk, varaston hallinta yms. Tämä on enemmän ison yrityksen työkalu, mutta halusin tuoda sen silti vielä tähän listaukseen.

Yhteenveto

Tässä mielestäni tärkeimmät julkaisujärjestelmät ja näistä ehdottomasti ensimmäisenä vaihtoehtona WordPress.

Jos rahkeet riittävät, suosittelisin kokeilemaan myös HubSpottia.

Aivan pienet kotisivut, joita ei tulla juurikaan päivittämään kannattaa mielestäni julkaista ihan puhtaasti koodaamalla. Hintakin tälle on varmasti pienin.

Psst. En suosittele kuitenkaan ikinä luomaan kotisivuja siinä mielessä, ettei niitä ikinä päivitettäisi.

Ylläpito

Yksinkertaiset, puhtaasti koodaamalla toteutetut kotisivut eivät juuri ylläpitoa vaadi. Ne pysyvät teknisesti hyvinä ja toimivina aika lailla ikuisesti.

Muut palvelut vaativat lähes aina jonkunlaista ylläpitoa.

WordPress saa turvallisuuspäivityksiä, lisäosapäivityksiä, teemojen sekä kielikäännöksien päivityksiä. Päivitykset kannattaa pitää aina ajan tasalla, sivuston turvallisuustekijöiden ja nopeuden takia.

Yleisesti yritys, joka rakentaa kotisivusi WordPressin päälle huolehtii näistä.

Muista kuitenkin kysyä kuuluvatko WordPress päivitykset hintaan vai maksetaanko tästä kaikesta aina erikseen.

Yritykset eivät välttämättä kerro päivityksistä ja kotisivusi jäävät päivittämättä.

Minä ainakin haluan pysyä päivityksistä kartalla. Myöhemmin saatat maksaa kovan hinnan, kun päivitykset tulevat ajankohtaisiksi.

Toinen vaihtoehto on tietenkin se, että kotisivusi jäävät päivittämättä.

Kävijöiden seuranta

Google tarjoaa kaksi ilmaista palvelua kävijöiden ja kotisivujesi seurantaan.

Nämä ovat Google Analytics ja Google Search Console. Tarvitset google tilin käyttääksesi kyseisiä palveluita. Ilmainen gmail-tili riittää. Pääset kirjautumaan Google Analyticsiin tästä ja Google Search Consoleen tästä.

Google Analytics

Google Analyticsin avulla seuraat kävijöitä kotisivuillasi. Näet palvelusta aivan kaiken. Muutamia juttuja ovat mm. reaaliaikaiset kotisivujesi käyttäjät, päiväkohtaiset käyttäjät, mistä maasta kotisivujesi käyttäjät ovat ja kuinka kauan käyttäjät viettävät kotisivuillasi aikaa. Täältä löydät Googlen oman ohjepankin Google Analyticsia varten.

Tässä opas Google Analyticista videomuodossa. Pahoittelen, että tämäkin on jälleen englanniksi.

Google Search Console

Google Search Console näyttää taas monia muita asioita, kuten millä hakusanoilla kotisivusi on näkynyt ihmisten hauissa ja kuinka moni on klikannut kyseisellä hakusanalla kotisivuillesi. Täältä löydät Googlen oman ohjepankin Google Search Consoleta varten.

Tässä opas Google Search Consolesta videomuodossa. Pahoittelen, että tämäkin on jälleen englanniksi.

Vihdoinkin valmista?

Suunnitelma kyllä. Kotisivut ei.

Kotisivuja ei kannata jättää oman onnensa nojaan.

Ei ole hyvä idea luoda tai teettää kotisivuja vain sen takia, että sellaiset on.

Jos et päivitä kotisivujasi ja pidä sisältöä tuoreena, hukut hakukoneiden ihmeelliseen maailmaan. Päädyt siis takaisin tilanteeseen, jolloin sinulla ei ollut kotisivuja.

Kukaan ei löydä sinua, koska hakukoneiden listasijoitukset laskevat ryminällä. Tämä johtuu siitä, että uusia yrityksiä perustetaan jatkuvasti ja kilpailijasi panostavat kotisivuihinsa enemmän kuin sinä. Ethän sinä mene kuntosalillekaan vain kertaalleen. Menet sinne, koska haluat pysyä kunnossa ja se vaatii jatkuvaa työtä sekä ponnistelua.

Yhteenveto – muista nämä 12 asiaa

Näiden asioiden avulla pystytään hyvin arvoimaan projektisi hinta.

  1. Webhotelli ja domain
  2. Kotisivujen koko
  3. Yrityksen logo
  4. Graafinen ulkoasu
  5. Tekstisisältö
  6. Kuvat
  7. Videot
  8. Blogi
  9. Hakukoneoptimointi (SEO)
  10. Julkaisujärjestelmä (CMS)
  11. Ylläpito
  12. Seurantatyökalut

Loppusanat

Toivottavasti en haaskannut aikaasi, vaan koit saavasi vähintään aikasi verran arvoa lukemalla tämän oppaan.

Mikäli sinulla on kysyttävää, ehdotuksia tai olen väärässä jonkun asian suhteen, niin jätä kommentti tai ota yhteyttä sähköpostilla, puhelimella tai vaikka whatsapp viestillä.

Voit myös jättää alle vapaamuotoisen palautteen.

ari.leskinen@fullheartmedia.com
+358 40 737 8988

Ps. Jos oppaasta puuttui mielestäsi jotain, niin ehdota rohkeasti! Voit myös ehdottaa seuraavaa opasta.

Sisältö

Sisältö

Vastaa